– 19.7.05 –
Přísady do potravin
Určitě každý se již setkal s přísadami v potravinách označovanými písmenem E a číslem, uváděných na obalech ve složení výrobků. Jsou to různa barviva, konzervanty, regulátory atd. Již dříve jsem četl také různé názory ohledně jejich závadnosti či nezávadnosti. Dokonce na internetu kolují programy se seznamy či samotné seznamy nebezpečnosti těchto "éček".
Pravdivost takových internetových "zaručených" seznamů je diskutabilní, ale tentokrát se mi dostal do rukou seznam, který přímo rozdávala sestra praktické lékařky. Trochu mne to zarazilo také proto, že v tomto seznamu figuruje látka E330 jako zvlášť nebezpečná. Já si však pamatuji, že se jedná o kyselinu citronovou...
Jelikož na internetu lze nalézt mnohé, našel jsem jednak "Mezinárodní seznam E kódů" a také inkriminovaný distribuovaný seznam nebezpečných přísad.
Tímto úvodem bych chtěl rozpoutat diskusi názorů lidí, kteří by mohli vidět do tohoto problému více než já (a to nejen chemiků, lékařů a potravinářů). Svůj názor tedy prezentujte v diskusi pod článkem.
