<$BlogRSDUrl$>

– 15.5.05 –

Restaurace U Čápa 

Od hodnocení posledního brněnského podniku uplynulo předlouhých devadesát jeden den. Za tu dobu se změnilo mnohé, ale naše chuť přinášet mimobrněnským soudruhům pánevníkům tolik očekávané postřehy z místních restaurací a jídelen zůstala zachována. Ba navíc ještě zesílila soudruzi, ano zesílila!

Mokrý hřeben na pěšinku, polyesterový oblek, polobotky, sražené jídelní stoly s minerálkou, všudypřítomný smrad kolínek s hnědou omáčkou, nepoživatelná kostka vařeného hovězího ... pamatujete si? Je to sice už patnáct let, co odtáhnul bolševik a s ním i většina jeho fauny a flóry, ale někde ještě pořád můžete narazit na ostrůvky časů, kdy zítra znamenalo včera. Nemusí se přitom jednat zrovna o pionýrský šátek nebo tlustou paní z ruské ambasády, která mi tehdy dala odznáček Lenina (pirožku jsem iniciativně sežral už bez její asistence). Stačí vhodné místo se správnou atmosférou. Takový podnik leží v Brně na Obilním Trhu 10 a jmenuje se podle ptáka, který požírá kuňkající zelené imperialistické obojživelníky a jeho dlouhý zobák má barvu záře nad Kladnem. Tak se podíváme dovnitř ...



 
 


Základní hodnocení (maximum je pět hvězdiček):
--------------------------------------------------------------------

1. záchody: **
2. obsluha: ****
3. prostředí: **
4. ceny: *****
5. kvalita piva: ****
6. atmoška: ***

průměr: 3.3
--------------------------------------------------------------------

výběr piva
Starobrno 10°: 15 Kč
Starobrno 12°: 17 Kč
Kofola 0° (0,3l): 9 Kč

SSH index
smažák a opékané brambory: 55 Kč

... ceny nejsou překlep!

Poznámky k hodnocení:
Uvnitř to vypadá vážně zajímavě. U stěny na stole leží plechová mechanická kasa na kličku, která dřív byla v každé Jednotě nebo Pramenu.

Pro později narozené - Pramen nebo Jednota byly malé a špatně zásobené obdoby dnešních supermarketů. Na druhou stranu ušetřily starosti s výběrem značky, každá věc existovala pouze v jedné variantě. Pokud ji ovšem zrovna přivezli.

U stolů posedává zajímavá směska štamgastů a mladých lidí, kteří sem chodí pravděpodobně kvůli recesi nebo nízkým cenám.

  

Záchody jsou kapitola sama pro sebe. Velkoryse jsem pro ně navrhl jedinou hvězdičku, ale zbytek mančaftu trval na tom, že jsou lepší než v Pomalém baru a měly by dostat alespoň dvě. V Pomalém baru se každopádně nestane, že se na záchodě málem udusíte odérem čpavku, který se vznáší nad "mokrou" podlahou.

Obsluha je pečlivá a korektní, nicmémě poplatná místu. Ztepilé servírky tady nehledejte a na debatu o výhodách a nevýhodách vyholeného přirození můžete rovnou zapomenout. Původní trojice hvězdiček se nakonec rozrostla na čtveřici poté, co nám číšník při placení omluvně vysvětloval, proč už mu zbylo jenom pivo v láhvi. Vstřícnost se cení.

Prostředí a ceny tady jdou ruku v ruce. Široko daleko se levněji nenajíte ani nenapijete. Přestože bývá Starobrno vhodné především jako projímadlo, U Čápa stojí za pokus. A navíc za něj zaplatíte skoro tak málo jako v úpickém pivním ráji. To samé platí o jídle, index SSH našel nového šampiona - 55 bodů je číslo, o kterém si klientela ostatních podniků může nechat jenom zdát. Navíc jde o propastný rozdíl, druhý nejmenší index mají U Prokopů se skóre 72 bodů. Jídlo je celkem poživatelné, Šárka si tady kdysi dala hovězí guláš a tvářila se spokojeně. Přitom je právě na guláše děsně náročná. Vařená kostka hovězího, ze které jdou jenom ztuha olupovat jednotlivá vlákna v kombinaci se šedivými neosolenými rozvařenými bramborami, vás tady zkrátka nepotká.

Pro později narozené - taková strava se téměř denně podávala ve školních jídelnách. U kastrólu na zbytky postával nejvyšší a nejsilnější učitel, případně největší a nejtlustší učitelka, často ruštinářka. Jejich úkolem bylo donutit dětičky, aby všechno poctivě spolykaly. Dezert byla polovina banánu. Ty druhé poloviny si odpoledne odnesly kuchařky v nacpaných síťovkách. Síťovka byl nejrozšířenější model tašky, něco jako silnější punčocháče s držátkem.

Předpotopním cenám ovšem odpovídá i předpotopní prostředí, z každého kouta na vás kouká minulost. Po jediném večeru jsem měl chuť vstát, vzít mávátko a vyrazit do průvodu.

Pro později narozené - průvodem se rozumí prvomájová bizarní oslava pracujících a jejich výkonů. Účast byla dobrovolná, nicméně absentér se mohl se zlou potázat. Kdo chvilku stál, už stojí opodál!

Někoho taková atmosféra nadchne, jiného znechutí. Toliko ke hvězdičkám za ceny, prostředí a atmošku.



Na závěr malý fotoromán o tom, kterak se David pokusil udělat ostrý snímek kuchyně a nebýt při tom zpozorován, až se nakonec praštil do brňavky. To je ten poslední obrázek.

   

Honotili: Iced, Gabi, Jiřyk, apl

komentáře:
Okomentovat


TOPlist This page is powered by Blogger. Isn't yours?